Ansvarsfördelning mellan bostadsrättshavare - förening

I en bostadsrätt delas ansvaret för underhåll mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavaren. Underhållsskyldigheten regleras i bostadsrättslagen (BRL). På denna sida hittar du en allmän förklarande text om ansvarsfördelningen.


Bostadsrättsföreningens ansvar:

Bostadsrättsföreningen ansvarar för byggnadernas stomme inklusive bärande väggar, yttertak, alla inte synliga ledningar som går till mer än en bostadsrätt, golvbrunn, radiatorer och värmeledningar, rökgångar och ventilationskanaler, ventilationsdon, spiskåpa / köksfläkt som är en del av husets ventilation, och målning av utifrån synliga delar av ytterdörr, fönster, panel och skärmvägg.

Vid en skada ska enligt huvudregeln var och en svara för sina delar så som underhållsansvaret är fördelat enligt lag och stadgar.

Ett undantag från regeln om delat ansvar mellan bostadsrättshavare och förening är skador av trycksatt vatten och brand, för vilka föreningen har ansvaret. Föreningen ansvarar i dessa fall för hela reparationen, om skadan inte beror på att innehavaren, hens släkt, gäster eller anlitade hantverkare, varit vårdslös eller försumlig. Observera att med trycksatt vatten avses endast varmt och kallt tappvatten, och inte exempelvis värmelednings- eller avloppsvatten.

Om föreningen vet om att något är uppenbart bristfälligt men inte åtgärdar detta, får föreningen betala för de skador som detta orsakar.


Bostadsrättshavarens ansvar:

Bostadsrättshavaren ansvarar och betalar för underhåll och reparationer av den egna bostadsrätten. Bostadsrättshavaren betalar för att reparera ytskikt, inklusive fuktspärr i våtrum och underliggande behandling som behövs till ytskikt i andra rum, allt som är synligt t ex synliga rör, icke bärande väggar, fönster och dörrar (utom målning av utifrån synliga delar på fönster och ytterdörrars utsida), inredning, klämringen till golvbrunnen, vattenkranen och allt lösöre, samt målning av de radiatorer och de olika ledningar som föreningen försett lägenheten med.

Om bostadsrättshavaren har utrustat lägenheten med installationer som avviker från bostadsrättsföreningens standard, ansvarar bostadsrättshavaren alltid själv för installationerna. Ansvaret är knutet till installationen och överförs vid överlåtelse till nästa bostadsrättshavare. En sådan egen installation ersätts inte om den behöver tas bort i samband med att bostadsrättsföreningen utför reparationer eller underhåll. Eventuella tillkommande kostnader betalas av bostadsrättshavaren.

Om bostadsrättshavaren eller någon hen är ansvarig för brister i sitt ansvar kan bostadsrättsföreningen kräva bostadsrättshavaren på skadestånd för de kostnader föreningen fått med anledning av detta.


Odlingslott

Till varje hus hör en odlingslott. De som vill odla något i respektive hus delar upp lotten mellan sig. Om Ni är nyinflyttad(e), eller bara ångrar er att ni inte hoppat på odlingståget tidigare, så bör ni prata med era husgrannar. Det gör Ni förstås lämpligen på hösten, vintern eller tidigt på våren, innan era odlingstokiga grannar redan proppat hela landet fullt med sparris.


Altaner

Den som önskar bygga en altan utanför sin lägenhet på bottenvåningen måste inkomma med skriftlig förfrågan till styrelsen, inklusive en enkel ritning. Styrelsen reserverar sig för undantag, men grundregeln är att altaner som uppfyller nedanstående kriterier kommer att godkännas:
-Tillbyggnaden måste vara lägre än 0,6 m över marknivå (för att undvika kommunalt bygglovskrav).-Ett eventuellt plank eller staket får ej vara högre än 1,8 m över marknivå, sträcka sig mer än 3,0 m ut från huset eller placeras närmare än 4,5 m från föreningens tomtgräns (för att undvika kommunalt bygglovskrav).-Inga förankringar eller andra ingrepp får göras i byggnadens grund.-Grävning får ej ske i singelstenen närmast husväggen.-Grundens ventilationsgaller får ej blockeras.-Altanen får ej blockera stuprör och övrig vattenevakuering från huset.-Ingen del av altanen får sträcka sig utanför den del av marken som disponeras av lägenhetsinnehavaren, d.v.s. 3,0 m utanför den till lägenheten hörande husväggen längs den sida av lägenheten där balkongdörren är lokaliserad.-Godkända färger på altan med därtill hörande staket är träfärgat, "hus-rött" samt "fönsterkarms-vitt".


Markiser

Markiser som får sättas upp skall ha den grå nyans som tidigare bestämts ska gälla, samt rak kant framtill. Markiser får varken på bottenvåning eller övervåning sträcka sig utanför husets balkong. Hör av dig till styrelsen om du är osäker på om din tilltänkta markis är godkänd.
Data för orginalmarkiser:
Tygnummer: 9415
Typ: EGE-Westin AB
Leverantör: Enköpings glastjänst